- Kaffe/ Espresso 3 dl
- Ägg 2 st
- Socker 2 msk
- Mascarpone 250 gram
- Brandy 3 msk
- Savoiardikex 10-12 st
Italiensk efterrätt med mascarpone och kaffesmak.
Så här gör du tiramisu:
- Brygg 3 dl starkt kaffe eller espresso, låt svalna.
- Separera äggulor och äggvitor i varsina bunkar.
- Vispa äggvitorna hårda (så att det går att vända bunken upp och ner utan att vitorna faller ur).
- Tillsätt socker i bunken med gulor, vispa till ett ljust fluff.
- Blanda ner lite mascarpone i taget i smeten med socker och gulor.
- Rör tills det blir en slät smet.
- Vänd försiktigt ner äggviteskummet i mascarponesmeten.
- Tag fram serveringsglas eller form.
- Blanda ner 3 msk av antingen brandy, amaretto eller khalua i det avsvalnade kaffet (kan uteslutas).
- Doppa savoiardikex i kaffe och lägg ett lager i botten på serveringsformen.
- Bred ett lager med mascarponesmet över kexen i formen.
- Upprepa punkt 10-11.
- Ställ svalt i minst 2 timmar innan servering.
- Vid servering sikta ett lager kakao över efterrätten.