• Ägg 1 st
  • Jäst för söta degar 50 gram
  • Kesella 250 gram
  • Mjölk 5 dl
  • Russin 60 st
  • Saffran 1 gram
  • Salt 1 tsk
  • Smör 150 gram
  • Socker 1,5 dl
  • Vetemjöl 15 dl
Lussebullar är ett av de bakverk som är väldigt populära från första advent och fram till jul. Lussekattens höjdpunkt är under lucia och därifrån kommer namnet.

Så här gör du lussebullar:

  1. Stöt saffran med lite socker i en mortel.
  2. Blanda i lite av mjölken så att blandningen löser sig.
  3. Smält smör i en kastrull tillsammans med resten av mjölken tills blandningen är 37 C.
  4. Smula jästen i en bunke.
  5. Häll i saffransblandningen tillsammans med kastrullens innehåll i bunken.
  6. Tillsätt salt, socker och kesella i bunken.
  7. Rör ner större delen av mjölet i bunken. (spara lite till utbaket)
  8. Arbeta till en smidig deg.
  9. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
  10. Mjöla arbetsytan, knåda degen och dela upp i jämna bitar.
  11. Baka ut till lussekatter.
  12. Lägg ut lussekatterna på plåtar och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  13. Sätt på ugnen på 225 C
  14. Under jäsningen vispa upp 1 ägg tillsammans med 2 msk mjölk.
  15. När brödet jäst klart garnerar du med rusin och penslar med det uppvispade ägget.
  16. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter.