- Saffran 1 gram
- Vetemjöl 13,5 dl
- Jäst för söta degar 50 gram
- Smör 175 gram
- Mjölk 5 dl
- Socker 2 dl
- Russin 1 dl
- Ägg 1 st
- Cointreau 2 msk
- Salt 0,5 tsk
Detta recept ger mycket saftiga och smakrika lussekatter.
Så här gör du:
- Blanda 1 msk socker, saffran och cointreau i en skål och låt stå över natten.
- Smula jäst i en bunke eller bakmaskin.
- Ha i saffransblandningen med jästen.
- Smält smör och tillsätt därefter mjölk, när blandningen når 37 grader.
- Häll blandningen över jästen.
- Blanda ner socker, mjöl och salt lite i taget.
- Arbeta degen ordentligt i ca 15 minuter.
- Låt jäsa 60 minuter under en bakduk.
- Lägg russin i vatten så de blir mjuka.
- Baka ut lussekatterna på ett mjölat bakbord.
- Häll av russinen och stick ner i lussekatterna.
- Jäs under duk ytterligare 30 minuter, sätt på ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ett ägg till pensling.
- När lussekatterna jäst klart, pensla med det uppvispade ägget.
- Grädda i mitten ugnen ca 8-10 min.
- Låt svalna under duk.
åhh så gott