- Oxkind 800 gram
- Morötter 250 gram
- Gul lök 2 st
- Vitlöksklyftor 3 st
- Porter 5 dl
- Kalvfond 1 dl
- Svartvinbärsgelé 2 msk
- Soja 0,5 dl
- Grädde 2 dl
- Lagerblad 3 st
- Svartpepparkorn 10 st
- Vitpepparkorn 10 st
- Kryddpepparkorn 5 st
- Timjan 2 tsk
- Salt ca 2 tsk
Oxkind är en av de finare delarna och anses därför vara en riktig delikatess.
Så här tillagar du oxkinden:
- Häll kalvfond, porter, soja och svartvinbärsgelé och vatten i en stor gryta.
- Blanda i kryddorna lagerblad,timjan,svartpepparkorn,vitpepparkorn och kryddpepparkorn.
- När grytan kokat upp, lägg i oxkinden.
- Skala morot, lök och vitlök
- Grovhacka grönsakerna och tillsätt i grytan.
- Smaka av med salt.
- Koka under lock på låg värme ca 4 h, ha i vatten så att oxkinden alltid är täckt med vatten.
- Efter ca 4 h ta av locket och låt grytan reducera i 1 h.
- Tag upp och skiva köttet, täck sedan med folie för att hålla värmen.
- Sila och red av såsen med maizena och grädde.
- Servera med nykokt potatis och gröna ärtor.