- Rimmad skinka 3 kg
- Ägg 1 st
- Senap 2 msk
- Fransk senap 2 msk
- Socker 1 msk
- Ströbröd 0,5 dl
Så här gör du julskinka:
- Skölj av skinkan i kallt vatten trots att nätet sitter kvar.
- Placera en termometer i skinkan och var noggrann med att spetsen är i mitten av skinkan.
- Lägg i skinkan i en stor gryta och mät upp vatten så skinkan är täckt.
- Koka upp vattnet där skinkan ligger i och låt därefter sjuda på svag värme tills det att termometern i skinkan visar 70 C.
- Lyft upp skinkan och spara spadet om ni vill ha dopp i grytan.
- Låt skinkan ligga och svalna.
- Sätt på ugnen på 225 C
- Ta bort nätet från skinkan och placera den i en ugnsform.
- Nu är det dags att griljera skinkan.
- Rör ihop socker, senap och ägg.
- Torka av skinkan med hushållspapper så att griljeringen fastnar bättre.
- Bred på senapsblandningen i ett jämnt lager över skinkan.
- Strö över ströbröd.
- Griljera julskinkan i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
- Låt skinkan svalna innan du skär upp den i tunna skivor.
- Njut av julens höjdpunkt som enligt många är julskinkan.
Så du gick den långa vägen. Jag blev erbjuden skinkan och kunde välja mellan kokt och rimmat. Jag valde kokt men griljering gjorde jag själv minsann!
Jo självklart.