- Smör 100 gram
- Porter 6,5 dl
- Julmust 3,5 dl
- Jäst 50 gram
- Mörk sirap 1 dl
- Pomeransskalspulver 2 msk
- Malda kryddnejlikor 1 tsk
- (Russin 3 dl)
- Rågsikt ca 30 dl
Vörtbröd är ett klassiskt julbröd och används till dopp i grytan.
Så här gör du vörtbröd:
- Smält smör i en kastrull.
- Tillsätt porter och julmust.
- Värm upp innehållet i kastrullen till 37 grader.
- Smula ner jäst i en bunke.
- Rör långsamt ner innehållet från kastrullen i bunken, så att jästen löser sig.
- Tillsätt sirap, salt, kryddor och eventuellt russin.
- Ha i mjölet i bunken.
- Arbeta ihop degen smidigt.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Knåda och forma bröden på en mjölad yta.
- Forma till limpor och lägg på en smörad långpanna.
- Lägg en remsa bakplåtspapper mellan bröden för att hålla bröden separerade.
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Jäs under bakduk ytterligare 20-30 minuter.
- Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och sänk sedan temperaturen till 200 grader.
- Grädda ca 40 minuter.
- När brödet är klart ska du låta det kallna på ett galler under bakduk.