• Smör 100 gram
  • Porter 6,5 dl
  • Julmust 3,5 dl
  • Jäst 50 gram
  • Mörk sirap 1 dl
  • Pomeransskalspulver 2 msk
  • Malda kryddnejlikor 1 tsk
  • (Russin 3 dl)
  • Rågsikt ca 30 dl

Vörtbröd är ett klassiskt julbröd och används till dopp i grytan.

Så här gör du vörtbröd:

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt porter och julmust.
  3. Värm upp innehållet i kastrullen till 37 grader.
  4. Smula ner jäst i en bunke.
  5. Rör långsamt ner innehållet från kastrullen i bunken, så att jästen löser sig.
  6. Tillsätt sirap, salt, kryddor och eventuellt russin.
  7. Ha i mjölet i bunken.
  8. Arbeta ihop degen smidigt.
  9. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  10. Knåda och forma bröden på en mjölad yta.
  11. Forma till limpor och lägg på en smörad långpanna.
  12. Lägg en remsa bakplåtspapper mellan bröden för att hålla bröden separerade.
  13. Sätt på ugnen på 250 grader.
  14. Jäs under bakduk ytterligare 20-30 minuter.
  15. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och sänk sedan temperaturen till 200 grader.
  16. Grädda ca 40 minuter.
  17. När brödet är klart ska du låta det kallna på ett galler under bakduk.