• Vatten 5 dl
  • Jäst 50 gram
  • Margarin 50 gram
  • Salt 1,5 tsk
  • Rågsikt 4 dl
  • Vetemjöl 1 L

Så här gör du källarfranskor:

  1. Blanda ner jästen i fingervarmt vatten (37 grader).
  2. Ha i smält smör som svalnat.
  3. Rör ner 1,5 tsk salt.
  4. Ha i rågsikt och vetemjöl.
  5. Blanda ner linfrön.
  6. Knåda till en smidig deg.
  7. Jäs degen i ca 30 minuter.
  8. Baka ut till små bullar ca 25 st.
  9. Klipp ett kryss i toppen på bullarna.
  10. Sätt på ugnen på 225-250 grader.
  11. Låt jäsa på plåt under bakduk ytterligare 30 min.
  12. Pensla med ett uppvispat ägg.
  13. Grädda i 10 – 12 minuter.