- Fransyska 1 kg
- Lök 2 st
- Morötter 3 st
- Ansjovisfiléer 6 st
- Anjovisspad
- Vatten 4 dl
- Vispgrädde 5 dl
- Svartvinbärsgelé 3 msk
- Salt
- Peppar
Så här gör du en slottsstek:
- Lägg lergrytan i blöt.
- Putsa köttet.
- Skala och dela morötter.
- Dela lökarna i 8 delar.
- Fördela morötterna och löken över botten.
- Lägg köttbiten i lergrytan.
- Salta och peppra.
- Lägg på ansjovisfiléerna och häll i spadet.
- Häll på vatten.
- Ställ in i kall ugn.
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Låt stå i ugnen ca 1,5 h tills det att köttet har en temperatur på 70 grader.
- Ta försiktigt ut lergrytan.
- Ta ur köttet, fisken och grönsakerna ur lergrytan.
- Sila spadet ner i en kastrull.
- Reducera spadet till hälften på spisen.
- Häll i grädde och gelé.
- Låt sjuda i ca 6 minuter.
- Red såsen om det behövs.
- Skär tunna skivor av köttet.
- Servera tillsammans med nykokt potatis, ärtor och blomkål.