• Fransyska 1 kg
  • Lök 2 st
  • Morötter 3 st
  • Ansjovisfiléer 6 st
  • Anjovisspad
  • Vatten 4 dl
  • Vispgrädde 5 dl
  • Svartvinbärsgelé 3 msk
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du en slottsstek:

  1. Lägg lergrytan i blöt.
  2. Putsa köttet.
  3. Skala och dela morötter.
  4. Dela lökarna i 8 delar.
  5. Fördela morötterna och löken över botten.
  6. Lägg köttbiten i lergrytan.
  7. Salta och peppra.
  8. Lägg på ansjovisfiléerna och häll i spadet.
  9. Häll på vatten.
  10. Ställ in i kall ugn.
  11. Sätt på ugnen på 175 grader.
  12. Låt stå i ugnen ca 1,5 h tills det att köttet har en temperatur på 70 grader.
  13. Ta försiktigt ut lergrytan.
  14. Ta ur köttet, fisken och grönsakerna ur lergrytan.
  15. Sila spadet ner i en kastrull.
  16. Reducera spadet till hälften på spisen.
  17. Häll i grädde och gelé.
  18. Låt sjuda i ca 6 minuter.
  19. Red såsen om det behövs.
  20. Skär tunna skivor av köttet.
  21. Servera tillsammans med nykokt potatis, ärtor och blomkål.