• Saffran 1 gram
  • Vetemjöl 13,5 dl
  • Jäst för söta degar 50 gram
  • Smör 175 gram
  • Mjölk 5 dl
  • Socker 2 dl
  • Russin 1 dl
  • Ägg 1 st
  • Cointreau 2 msk
  • Salt 0,5 tsk

Detta recept ger mycket saftiga och smakrika lussekatter.

Så här gör du:

  1. Blanda 1 msk socker, saffran och cointreau i en skål och låt stå över natten.
  2. Smula jäst i en bunke eller bakmaskin.
  3. Ha i saffransblandningen med jästen.
  4. Smält smör och tillsätt därefter mjölk, när blandningen når 37 grader.
  5. Häll blandningen över jästen.
  6. Blanda ner socker, mjöl och salt lite i taget.
  7. Arbeta degen ordentligt i ca 15 minuter.
  8. Låt jäsa 60 minuter under en bakduk.
  9. Lägg russin i vatten så de blir mjuka.
  10. Baka ut lussekatterna på ett mjölat bakbord.
  11. Häll av russinen och stick ner i lussekatterna.
  12. Jäs under duk ytterligare 30 minuter, sätt på ugnen på 225 grader.
  13.  Vispa upp ett ägg till pensling.
  14. När lussekatterna jäst klart, pensla med det uppvispade ägget.
  15. Grädda  i mitten ugnen ca 8-10 min.
  16. Låt svalna under duk.