• Oxkind 800 gram
  • Morötter 250 gram
  • Gul lök 2 st
  • Vitlöksklyftor 3 st
  • Porter 5 dl
  • Kalvfond 1 dl
  • Svartvinbärsgelé 2 msk
  • Soja 0,5 dl
  • Grädde 2 dl
  • Lagerblad 3 st
  • Svartpepparkorn 10 st
  • Vitpepparkorn 10 st
  • Kryddpepparkorn 5 st
  • Timjan 2 tsk
  • Salt ca 2 tsk

Oxkind är en av de finare delarna och anses därför vara en riktig delikatess.

Så här tillagar du oxkinden:

  1. Häll kalvfond, porter, soja och svartvinbärsgelé  och vatten i en stor gryta.
  2. Blanda i kryddorna lagerblad,timjan,svartpepparkorn,vitpepparkorn och kryddpepparkorn.
  3. När grytan kokat upp, lägg i oxkinden.
  4. Skala morot, lök och vitlök
  5. Grovhacka grönsakerna och tillsätt i grytan.
  6. Smaka av med salt.
  7. Koka under lock på låg värme ca 4 h, ha i vatten så att oxkinden alltid är täckt med vatten.
  8. Efter ca 4 h ta av locket och låt grytan reducera i 1 h.
  9. Tag upp och skiva köttet, täck sedan med folie för att hålla värmen.
  10. Sila och red av såsen med maizena och grädde.
  11. Servera med nykokt potatis och gröna ärtor.